Czy tradycyjny piec kuchenny mo¿e mieæ zastosowanie w nowoczesnych domach energooszczêdnych z mechaniczn± wentylacj± z odzyskiem ciep³a (rekuperacj±)? Nie tylko mo¿e, ale przewy¿sza inne urz±dzenia grzewcze jako¶ci±, u¿yteczno¶ci±, efektywno¶ci± i sprawno¶ci±. Posiada zamkniêt± komorê spalania (bezpo¶redni dop³yw powietrza z zewn±trz, wiêc nie zak³óca w³a¶ciwego bilansu powietrza wewn±trz domu), nowoczesne palenisko bezrusztowe z podwójnym przeszkleniem z zawsze czyst± szyb±, a do tego mo¿e byæ wyposa¿ony w jeden lub dwa wymienniki wodne do CO. W zale¿no¶ci od posiadania ilo¶ci wymienników wodnych, mo¿e ogrzewaæ powierzchnie 75 m2 i 150 m2. Poprzez bufor, mo¿e wspó³pracowaæ z pomp± ciep³a, kot³em gazowym lub na pellet. Powstaj±ca energia cieplna w palenisku, gromadzona jest w pojemnej masie ceramicznej i pó¼niej wolno oddawana w czasie (powy¿ej 12 godzin) - poprzez przyjemnie rozgrzane powierzchnie ceramiczne kuchni - do pomieszczenia, w postaci zdrowego promieniowania podczerwonego (przyjaznego tak¿e dla alergików). Do tak rozgrzanej kuchni, przyjemnie jest przylgn±æ, a nawet siê przytuliæ. Temperatura w pomieszczeniach jest stabilna, a nie rozchwiana, jak przy tanim kominku konwekcyjnym. Nie ma te¿ efektu przegrzania przestrzeni wokó³ niej. D³ugotrwa³± i stabiln± pracê urz±dzenia, i systemu grzewczego, zapewnia du¿a pojemno¶æ cieplna masy kumulacyjnej i automatyka, bo kuchnia mo¿e pracowaæ w trybie automatycznym lub manualnym. W trybie automatycznym rozpalamy ogieñ w paleni